
Konststafetten






Välkommen till Konststafetten i Söderhamn!
Om Konststafetten:
Konststafetten i Söderhamn är en konströrelse startad av Söderhamns Konstförening. Detta för att sprida konsten ut till hela kommunen och inte bara visa konst centralt. Det stärker den lokala kulturen och stimulerar det offentliga rummet.
Idén uppkom när konstföreningens ordförande en sen kväll körde från Bollnäs till Söderhamn på riksväg 50. Han såg då den upplysta ladan med hel målning föreställande en schablontapet från 1850 målat av konstnär Helena Bratt. Då föddes en idé av det som nu blivit konststafetten. Ett samarbete mellan Söderhamns Konstförening, Sparbanksstiftelsen och Söderhamns Kommun.
Lokala tävlingar utlystes bland konstnärer om att få smycka det offentliga rummet på orter runt om i kommunen. Många förslag inkom och efter diskussioner valde lokala föreningarna ut konstverk som skulle spegla just sin orts kultur och historia.
Ta en halv- eller heldag och åk runt bland den vackra konsten. Tag med matsäck eller ät på lokala krogar och njut av vår natur, kultur och konst. Varmt välkommen till det öppna rummet!
Klicka här för att läsa en broschyr om Konststafetten!
Om konstverken:
Stabbläggare – Konstnär: Göran Strandow
Detta konstverk är en hyllning till det tyngsta och mest arbetsintensiva arbetet inom träindustrin. Arbetet som stabbläggare bestod i att bära och stapla upp till fem meter långa plank i så kallade stabbar för att läggas på tork innan utskeppning. I Söderhamns omnejd fanns fem sågverk; Åsbacka, Långrör, Lervik, Sandvik och Källskär under tidigt 1900-tal. Samtliga nedlagda under 1930-talet då pappersmassabruken blev en ny epok. Sågverksindustrin var mycket stor och många ägare, så kallade träpatroner, blev rika. Därav kallades Söderhamns kustremsa för Guldkusten. Göran Strandow har själv arbetat på en brädgård under en sommar och känner till det tunga arbetet.
Klicka här för att se en karta!
Träd in – Konstnär: Erik Olof Wiklunds
Statyns namn syftar på namnet Trönö – Todhna som betyder vandra långsamt. Siluetterna är hämtade från Trönöskrinet från 1200-talets Frankrike. Skrinet fanns i Trönös kyrka från 1895 till 1998 då kyrkan eldhärjades svårt. Dock kunde man rädda skrinet och det finns nu åter på plats i kyrkan. Motivet återger mordet på Thomas Becket som var ärkebiskop 1170.
Klicka här för att se en karta!
Boet – Konstnär: Kent Wahlbeck
Föreställer ett fågelbo med ägg som hyllar naturen och miraklet i livet. Boet är gjort av fem hundra meter armeringsjärn och är tre meter i diameter. Äggen är i samma material och är 70 cm långa.
Klicka här för att se en karta!
Besök från Medeltiden – Konstnär: Björn Gimstedt
Uppförd 2019. Ägs av Skog hembygdsförening. Skulpturen är fritt tolkad från Skogsbonaden, en av Sveriges äldsta textila bonader, daterad till 1200-talet, som mäter cirka 35 centimeter i bredd och 175 centimeter i längd. Bonaden hittades 1912 i en kyrkbod vid Skogs kyrka i Hälsingland och förvaras på Statens historiska museum i Stockholm, men lokala hantverkare har gjort en kopia som finns inne i kyrkan.
Klicka här för att se en karta!
Knekten – Konstnärer: Pär och Rikard Ljusberg
Motivet anknyter till Hälsinge regemente, som bildades 1630 och då hade mötesplats i Florhed. 1689 ändrades mötesplatsen till sandheden (flygfältet) i Mohed. Regementet flyttades 1909 till Gävle och avvecklades helt 1997. Under tiden i Mo hölls årligen stora möten och övningar i Mohed då soldater från hela Hälsingland samlades. Soldaterna genomförde under helgerna kyrkparader i sina bästa uniformer. Skulpturen visar just en sådan kyrkparad. Uniformerna är en blandning av olika militära enheter.
Klicka här för att se en karta!
Flottarnas barn – Konstnär: Ragnhild Sandelius Brodow
Muralmålningen i äggoljetempera är döpt till ”Flottarnas barn” eftersom i bruksorten Bergvik låg både pappersbruk och sågverk. En maffig påminnelse på hela 47 meter och 200 kvadratmeter som påminner om det farliga arbetet med flottningen som skedde här fram till 1960-talet. Säsongsjobbet skadade och dödade många. Fortum har bekostat belysning av konstverket som då även blir en upplevelse i mörker.
Klicka här för att se en karta!
Pilgrim – Konstnär: Mats Sonnesjö
Föreställer figuren i Trönös egna sockensigill. Sigillet är hämtat från tiden när pilgrimsleden gick genom byn och föreställer en framåtsträvande resenär med staven i ena handen och budkavlen i den andra. Hans budskap är enkelt, ”ta vara på resurserna, återanvänd!” Alla som går pilgrimsleden nu i modern tid får en stämpel som föreställer Trönösigillet.