Konstbio: Borromini och Bernini

I samarbete med Föreningen Kilafors Biografteater visar vi två nya konstfilmer. Filmerna börjar kl 15.00.

Det här är berättelsen om en av konsthistoriens mest kända maktkamper, den mellan de italienska mästarna Borromini och Bernini som tävlade om att forma många av Roms klassiska storverk vad gäller platser, byggnader och skulpturer på 1600-talet.

Rom var ett mekka för den västerländska konsten dit varje målare, skulptör och arkitekt med stora ambitioner vallfärdade för chansen att sätta sin prägel. Filmen berättar om den arkitektoniska revolution som förändrade Roms utseende för alltid och om Borromini, en ensam mästare som behövde beröva sig själv på allt för att kunna fullfölja sin dröm – att erövra Rom.

Vi får också fördjupa oss i Borrominis tunga kamp med sig själv. Ett geni uppslukad av sin konst och pressad av sitt eget jag, i ständig strid mot konventioner och fördomar. En berättelse lika dramatisk som arkitekturen själv.

Följ med på en fängslande resa genom Rom där spänningarna mellan mästarna utvecklade staden till vad den är idag.

PLATSER / SKULPTURER I FILMEN:
Palazzo Barberini, Peterskyrkans baldakin, San Carlo alle Quattro Fontane, Sant’Andrea al Quirinale, Lateranbasilikan (Basilica di San Giovanni in Laterano), ”Fyrflodsfontänen” (Fontana dei Quattro Fiumi), Piazza Navona, Petersplatsen, och Hadrianus Villa (Villa Adriana Tivoli).

Biljettpris: 100 kr (90 kr under 25 år).
Köp biljetter på Bio.se eller direkt i bions kassa.
Fika finns att köpa i foajén.